donderdag 13 november 2014

Ik zoek oldtimer onderdelen

Bij het zoeken naar onderdelen voor je #oldtimer stuit je op twee basis problemen. Waar is het te vinden en wat kost het.

Stel, je oldtimer is geleverd in een tweedeurs en een vierdeurs versie. Van de tweedeurs zijn de meeste gebouwd. Dan zijn onderdelen voor een tweedeurs meer gevraagd en daardoor duurder. Een eventuele stationcar heeft vaak dezelfde problematiek. Een coupe daarentegen wordt eerder gekoesterd en onderdelen gaan voor griffe bedragen van de hand. Geldt ook overigens voor cabriolet versies.

De levensduur van een auto wordt sterk opgerekt. De meeste voertuigen die doorgaans goed worden onderhouden bereiken een leeftijd der ijzersterken. Genoemden vormen een basis voor een restauratie. In handen van een echte liefhebber kan die nog vele jaren mee. De rest verdwijnt langzaam maar gestaag uit het straatbeeld

De spoeling wordt alsmaar dunner. 

Nieuwe- en goed gebruikte onderdelen zijn aanvankelijk redelijk betaalbaar. Spoedig zijn er handelaren die stad en land afzoeken en woekerprijzen vragen. Bewaar de adressen van deze lieden als je, na taxatie en een goede verzekering te hebben afgesloten, wat nodig hebt voor malle gevallen.

Betaal nooit teveel, maar neem je tijd. 

Vertaal de onderdelen die je zoekt minimaal in het Engels en Duits en ga zoeken en krijg een levendig overzicht van de markt. Je komt er snel achter dat de prijzen aardig kunnen verschillen. Waar je in het ene land een enkel onderdeel kunt kopen, heb je er in een ander land een partijtje voor het zelfde bedrag. Wat je niet nodig hebt kun je eventueel ruilen of verkopen.

Alle lezers veel succes met het zoeken.

dinsdag 11 november 2014

Opel Manta onderdelen gezocht

Bent U op zoek naar onderdelen voor uw Opel Manta A zoals plaatwerk,  interieur of werkplaats handboeken, folders en andere items. Jarenlang heb ik in de hobbysfeer met Manta 's gereden. 
De Opel Manta B Haynes Manual is inmiddels in reproductie.
De gehele cyclus tot vandaag de dag op het gebied van onderdelen voorziening voor deze oldtimer heb ik gevolgd. Meegemaakt dat onderdelen uit productie genomen werden. Daarna het schaars worden van oa plaatwerk.
In de tweede helft van 1970 begon GM-DOCHTER Opel met  de productie van de nieuwe middenklassers, de Manta en Ascona. 
Vanaf 1960 bouwde bovengenoemde firma al coupe modellen gebaseerd op de Rekord. De komst van de Kadett bracht eveneens een sportieve coupe uitvoering.
Aan de andere kant van de oceaan, in de VS, was men al enige jaren bekend met het fenomeen sportcoupe. Het betrof hier een model met een eigen typenaam. In Europa zagen zowel de Ford Capri, Audi 100coupeS als Renault 15 en 17 met een sportcoupe het daglicht. Ook de Japanse autobouwers zoals Toyota, met de Celica, bleven niet achter.
Nieuwe middenklassers in het straatbeeld. 
Meer keuze voor de consument begin jaren zeventig. De Rekord werd groter en het hiaat tussen de Kadett en eerstgenoemde bracht de Manta en Ascona voort.
Zowel Manta als Ascona werden qua onderdelen gestandaardiseerd. Het motorengamma was afkomstig van bestaande modellen
De vooruitgang van die tijd was de overgang naar injectie boven carburateurs. Dit gebeurde halverwege de productie van de "A-modellen". Het betrof de Manta GT/e. Door het bedrijf Trans Europe Engineering uit Belgiƫ werd zelfs een 6 cylinder in de Manta gebouwd. Er is later nog een Opel Manta V8 gebouwd. Deze werd voorzien van een Rover motor.
Kleine motoren als de 1200 waren ook van de partij.
De productie werd in 1975, met het verschijnen van de Manta B, gestaakt. Een half miljoen exemplaren werden er verkocht.
Opel Manta A Onderdelen zoeken vandaag de dag
Op sites als ebay en marktplaats e.d. is geregeld wat te vinden. Ook in Nederland zijn er veel handelaren actief op dit gebied. Hoofdzakelijk zijn het verzendhuizen. De klanten komen vanuit alle windstreken, ook internationaal.
Af en toe is het knap moeilijk om aan Opel Manta A onderdelen te komen. Brandstof in de tank,  olie in het carter en lucht in de banden,dat blijft lang door gaan.
Hoewel brandstof loodvrij is geworden en banden wel eens voorzien waren van witte zijvlakken, is er veel veranderd.
Het motorengamma is qua onderdelen gestandaardiseerd. Vele andere modellen waren uitgerust met de CIH- blokken. Problemen levert dit nauwelijks op, zeker niet bij de standaard motoren. Motorsteunen en carter pannen verschillen vaak. En niet te vergeten de auto's met het stuur rechts. Kabels en remleidingen en natuurlijk de stuurinrichting, net als de koplamp glazen zijn dan aangepast.
Het interieur is een verhaal apart. Het is een specialisme. Om de juiste nerf en kleur te vinden en daarmee het geheel te vernieuwen is niet bepaald makkelijk. Een nieuw stuk in de bekleding levert vaak kleurverschil op.
Raamrubbers uit die tijd gingen over van meterband naar voorgevormd.
Bij standaardisatie van onderdelen moet men het feit niet uit het oog verliezen dat het productie aantal per model behoorlijk toenam in die tijd. Hierdoor werden de benodigde hoeveelheden voor massaproductie vaak ruimschoots gehaald. In de jaren zestig en daarvoor was het heel normaal om bepaalde onderdelen te gebruiken van het vroegere model.
Plaatwerk is wel voorhanden, zij het voor hoge bedragen. Origineel is natuurlijk het mooiste. Spatborden Manta A nieuw en origineel €500,-- per stuk,  voorfront nieuw en origineel boven de €1000,--. Bumpers worden nog nagemaakt.
Op dit moment zijn er nog fabrikanten die plaatwerk maken zoals het Deense bedrijf Klokkerholm Karosseridele of Warny in Belgiƫ. Het handeld meer om reparatie plaatwerk. De "aftermarket" zette in rond die tijd met imitatie onderdelen.
Menig bedrijf is gespecialiseerd in nieuwe originele onderdelen. In Duitsland is een bedrijf dat onderdelen is gaan maken zoals voorfronten. Dr. Manta. Er worden meerdere onderdelen gemaakt, in Engeland bijvoorbeeld
Advertentie- en veilingsites
Wat opvalt op advertentiesites is dat het aanbod sterk varieert. Ook valt op dat bepaalde artikelen zoals Haynes manuals nog steeds worden aangeboden. Net als folders, ondanks het feit dat deze artikelen al lang niet meer gemaakt worden.
Of het nu komt door de economische crisis of de spoeling die alsmaar dunner wordt en de vraag in een negatieve spiraal mee naar onder trekt. Prijzen beginnen te zakken voor dit soort zaken.
Haynes manual nr. 157 is van de Opel Manta A. Folders uit de VS zijn er ook nog in grote getale voor handen. Google maar eens op "Opel Manta workshop manual". Er zijn overigens meerdere "publishers" van manuals in meerdere talen, ook in het Nederlands.
Updates via Twitter en Pinterest #oldtimerpartslookout

Meer Manta onderdelen op dit blog. Bekijk mijn overige berichten maar eens. Wat is er te koop.

maandag 10 november 2014

Chrysler Desoto onderdelen productie gaat verder

Na vele jaren kwam er een definitief einde aan de productie van Desoto automobielen. Het merk doorstond vele crisisjaren en een wereldoorlog. De productie gaat beperkt door, lees verder......

Het tot Chrysler behorende Desoto heeft de tijd niet altijd mee gehad. Met Dodge samen heeft het Chrysler concern er twee merken bij gehad die diverse keren in duurdere marktsegmenten stuivertje wisselden. Begon Desoto in het middensegment, keerde het tij met Dodge eind 50er jaren.

De geruchten werden werkelijkheid. 

Had Desoto qua kwaliteit een goede naam door de jaren heen en een vaste klantenkring,  ging dit in de laatste jaren verloren. Verkopen liepen terug en Chrysler trok de stekker eruit.

De laatste typen hadden niet eens meer een typeaanduiding. De naam was simpelweg Desoto.

Onderdelen voorziening Desoto parts

Na wat op zoek te zijn geweest naar onderdelen heb ik het een en ander gevonden. Eigenaren van een Desoto moeten het hebben van reproductie van onderdelen.
Uitlaat, rubbers en plaatdelen staan op onderstaande website vermeld

https://www.chryslerclub.org/reproduction.html